Vijesti
DONJI VAKUF:"Pjesme kraj Vrbasa" - nedjelja, 18 Septembar 2016 12:12
HOR BZK "Preporod":TRADICIONALNI POHOD ... - ponedjeljak, 05 Septembar 2016 08:11
BZK "PREPOROD" G.VAKUF NA MANIFESTACIJI ... - subota, 06 Avgust 2016 13:59
HOR BZK "PREPOROD" NASTUPIO U KUPRESU - nedjelja, 10 Juli 2016 00:05

BZK "Preporod" Gornji Vakuf

"Zlato i blago u ruci tvrdice su krpa, a krpa u ruci darežljiva dobričine-zlato." ( Legenda o Ali-paši,Enver Čolaković)

    

 

NAJAVA:BEND DIVANHANA

OBJAVIO 
Published: 05 Maj 2014
17629 Posljednji put obrađeno u: petak, 09 Maj 2014 18:22
Ocjenite
(2 glasova)

BZK Preporod kroz svoj rad pokušava ostvariti napredak, šireći vidike i osvježavajući svoj rad novim sadržajima . Ove godine osim Festivala ilahija i kasida uvodimo i novo poglavlje, a to je Večer sevdaha koje će u budučnosti prerasti u Festival sevdalinke. Večer sevdaha planiramo realizovati 15.06.2014 god, sa nama svima poznatim bendom Divanhana.

Dio biografije benda Divanhana koji možete pročitati u nastavku je preuzet sa oficijalne stranice benda: www.divanhana.ba

Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali kao rezultat fuzije jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim osvrtom na sevdalinku.

Bend je osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, početkom 2009. godine.

Debitantski CD, Dert, snimaju februara 2011. godine u studiju Fattoria Musica u Osnabrucku u saradnji sa Vanjom Muhovićem. Album je producirao Walter Quintus, jedan od najpriznatijih evropskih world music producenata. Prvjenac je u maju 2011. godine, kada je objavljen, ponudio i neke pjesme koje nikada ranije nisu bile snimane ni prezentovane javnosti. Bio je ovo rezultat  dužeg Divanhaninog etnomuzikološkog istraživanja.

Nakon uspješnog i nadahnjujućeg iskustva, nastavljaju njegovati tradicionalnu muziku Balkana, te septembra iste godine počinju pripremati novi projekt sa mladom sarajevskom umjetnicom Leilom Ćatić.

Prvim singlom, Evo srcu mome radosti, najavljen je projekt realizovan u saradnju sa Sanelom Redžićem, priznatim klasičnim gitaristom koji godinama ostvaruje velike rezultate širom Evrope i svijeta. Singl objavljen decembra 2011. godine.

Nedugo nakon toga Divanhana je pozvana da učestvuje na prestižnom jazz festivalu 12 Points u Portu, gdje kao jedini balkanski predstavnik oduševljava portugalsku publiku i prima iznimno pozitivne kritike evropskih nezavisnih jazz medija. Nekako istovremeno izabrani su da učestvuju na najvećem svjetskom muzičkom događaju, WOMEX-u (World Music Expo), u Solunu 2012. godine.

Tokom 2012. godine pa sve do polovine 2013. Divanhana se posvjećuje kreativnom radu i snimanju novih pjesama.

Veliki uspjeh među publikom ostvaruju singlovi Crven fesić i Ko se ono brijegom šeće, a bend učestvuje na festivalima u Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Već početkom 2013. godine kreću na veliku evropsku turneju bilježeći izuzetno uspješne koncerte u Švedskoj, Njemačkoj, Češkoj i Turskoj, osvajajući novu publiku i stičući nove prijatelje.

Članovi Divanhane: Leila Ćatić, Neven Tunjić, Nedžad Mušović, Meho Radoović, Azur Imamović, Rifet Čamdžić, Danijel Čondrić, Irfan Tahirović i Borjan Milošević.

 

MAPA GRADA

POSJETI GORNJI VAKUF

Gornji Vakuf-Uskoplje je grad i općina u Srednjobosanskom kantonu u Bosni i ...

INFO SERVIS

  • POLICIJA                        122
  • VATROGASCI              123
  • HITNA POMOĆ            124
  • BIHAMK                         1282
  • CIVILNA ZAŠTITA    121
  • INFORMACIJE            1182