Vijesti
DONJI VAKUF:"Pjesme kraj Vrbasa" - nedjelja, 18 Septembar 2016 12:12
HOR BZK "Preporod":TRADICIONALNI POHOD ... - ponedjeljak, 05 Septembar 2016 08:11
BZK "PREPOROD" G.VAKUF NA MANIFESTACIJI ... - subota, 06 Avgust 2016 13:59
HOR BZK "PREPOROD" NASTUPIO U KUPRESU - nedjelja, 10 Juli 2016 00:05

BZK "Preporod" Gornji Vakuf

"Zlato i blago u ruci tvrdice su krpa, a krpa u ruci darežljiva dobričine-zlato." ( Legenda o Ali-paši,Enver Čolaković)

    

 

Biblioteka BZK "Preporod" G. Vakuf

25 Decembar 2013 OBJAVIO

 

Biblioteka broji oko 2500 izdanja koja su raspoloživa građanima u sklopu biblioteke OŠ G.Vakuf i Gradske biblioteke u sklopu JU Centar za obrazovanje i kulturu.

Svi koji žele mogu dobiti potrebnu literaturu na čitanje kontaktom na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili u prostorijama Preporoda.

FOND BILBIOTEKE BZK PREPOROD GORNJI VAKUF- BIBLOTEKA 31.12.2015

FOND BILBIOTEKE BZK PREPOROD GORNJI VAKUF- REVERS 31.12.2015

 

NARODNI ANSAMBL

25 Decembar 2013 OBJAVIO

 

Sekcija Narodni ansambl BZK Preporod G. Vakufima za cilj njegovanje tradicionalne bosanskohercegovačke pjesme. Osim toga, na bogatom repertoaru nalazi se nekoliko naslova etno i duhovne muzike. Odluka o njenom osnivanju donesena je je 15.marta 2010.godine. Narodni ansambl trenutno ima 35 članova podijeljenih u dvije grupe (A1 i A2). 

Vođa sekcije je Sinan Emir.

 
 

DRAMSKA SEKCIJA

25 Decembar 2013 OBJAVIO

 

Dramska sekcija BZK Preporod G. Vakuf je uradila tri predstave: “Timka” i“Ko je ukrao dnevnik?” u režiji Zibe Hadžimehanović, te “Knja” u režiji Hatidže Ljubunčić.

U toku su pripreme još dvije predstave. Sekcija broji oko 30 članova, uzrasti od 5 do 85 godina.

Vođa sekcije je Ziba Hadžimehanović

HORSKA SEKCIJA

25 Decembar 2013 OBJAVIO

 

Motivirani ljepotom i snagom Bosanske ilahije i kaside,Redžif ef. Meštrovac zajedno sa grupom svojih učenika,sadašnjih članova hora,oformio je hor "FETH". Ovaj hor oformljen polovinom 1998. godine je djelovao sve do 2004. pod pokroviteljstvom Džemata Gornja Mahala,Memica-Gafića džamija. Nakon iznenadne smrti Redžifa ef. Meštrovca, hor postaje sekcijom BZK "Preporod" Gornji Vakuf. Današnji hor broji oko 30 članova koji su podijeljeni u dvije grupe. Prva grupa broji 15-ak članova i to je grupa koja redovno uljepšava većinu manifestacija u našem gradu. Dok mlada grupa broji oko 19 članova koji,ne manje vrijedni,takođe učestvuju u mnogim programima povodom vjerskih i nacionalnih praznika. Obišli smo mnoge Bosansko-hercegovačke gradove(počevši od najbližih:Bugojno,Donji Vakuf, Travnik, N.Travnik, Prozor, Konjic, Sanski Most, Vitez, Gračanica kod Tuzle, Tuzla i jos neki... Nastupali smo i u Austriji Švicarskoj).

Vođa hora je Musa Derviš.

FOLKLORNI ANSAMBL

25 Decembar 2013 OBJAVIO


Istraživanje, njegovanje i javno prikazivanje kulturnog nasljeđa Muslimana-Bošnjaka, u Gornjem Vakufu-Uskoplju ima tradiciju dugu 50-tak godina. U početku su to bile grupe i sekcije koje su djelovale u okviru gospodarskih organizacija i škola. Prvo samostalno kulturno-umjetničko društvo u Gornjem Vakufu-Uskoplju osnovano je 1988. godine pod imenom "Mladost", koje je uspješno radilo do početka rata 1992. godine. Prestankom rata u Gornjem Vakufu-Uskoplju, u januaru 1995. godine ponovo se aktivira kulturno-umjetničko društvo, koje dobija ime po nekadašnjem članu koji je poginuo u ratu - Halilu Mršiću. 2007.godine društvo prelazi pod okrilje BZK Preporod G.Vakuf. Trenutno broji oko 60 članova podijeljenih u tri  grupe. Ansambl posjeduje i svoj orkestar koj broji tri harmonike, klavijaturu i bubanj.

Vođa sekcije je Milanović Haris, a koreograf je  Abazović Safet.

 

STRELJAČKI KLUB

25 Decembar 2013 OBJAVIO

                                                  S.K. Preporod osnovan je 03.08.2010.godine u G. Vakufu-Uskoplju.
Registrovan je kao Udruženje građana u Ministarstvu Pravde SBK-a . Osnovan je s ciljem razvoja i  unapređenja streljačkog sporta na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje i šire, te usklađivanja zajedničkih ciljeva i interesa u streljačkom sportu svih članova kluba, te streljačkih sekcija koje su udružene u    Streljački  klub Preporod. Članovi Kluba ne mogu biti osobe koje su osuđivane i krivično gonjene.
Streljački klub Preporod Gornji Vakuf-Uskoplje je streljački klub u koji se mogu učlaniti sva fizička lica koja imaju potrebnu sportsku disciplinu, afinitet prema ovom sportu.U ovaj klub mogu se učlaniti i invalidna lica koja zanima ovaj sport.
Klub takođe organizira i vodi takmičenja u Peinbool u okviru kluba. 
Članstvo u klubu je kolektivno (sekcijsko) i individualno.
Članom Streljačkog kluba Preporod, može postati svaka streljačka sekcija formirana na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje, svaka osoba koja potpiše člansku pristupnicu i izmiruje svoju klupsku članarinu i koja se pridržava svih odredaba Zakona o udruženjima i fondacijama, Zakona o sportu SBK/KSB i BiH i odredbi ovog Statuta.

 
 

MAPA GRADA

POSJETI GORNJI VAKUF

Gornji Vakuf-Uskoplje je grad i općina u Srednjobosanskom kantonu u Bosni i ...

INFO SERVIS

  • POLICIJA                        122
  • VATROGASCI              123
  • HITNA POMOĆ            124
  • BIHAMK                         1282
  • CIVILNA ZAŠTITA    121
  • INFORMACIJE            1182