Vijesti
DONJI VAKUF:"Pjesme kraj Vrbasa" - nedjelja, 18 Septembar 2016 12:12
HOR BZK "Preporod":TRADICIONALNI POHOD ... - ponedjeljak, 05 Septembar 2016 08:11
BZK "PREPOROD" G.VAKUF NA MANIFESTACIJI ... - subota, 06 Avgust 2016 13:59
HOR BZK "PREPOROD" NASTUPIO U KUPRESU - nedjelja, 10 Juli 2016 00:05

BZK "Preporod" Gornji Vakuf

"Zlato i blago u ruci tvrdice su krpa, a krpa u ruci darežljiva dobričine-zlato." ( Legenda o Ali-paši,Enver Čolaković)

    

 

GORNJI VAKUF

OBJAVIO 
Published: 27 Decembar 2013
36472 Posljednji put obrađeno u: srijeda, 01 Juni 2016 13:30
Ocjenite
(0 glasova)

Gornji Vakuf-Uskoplje je grad i općina u Srednjobosanskom kantonu u Bosni i Hercegovini. Naseljeno mjesto Gornji Vakuf predstavlja jedno od najstarijih mjesta u Bosni nastalih aktom uvakufljavanja od strane bosanskog plemstva iz osmanlijskog perioda.

 Nalazi se u Skopaljskoj dolini koja se prostire u gornjem toku rijeke Vrbas. 2001. godine prema odluci međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini nazivu općine i naseljenog mjesta Gornji Vakuf se dodaje nastavak Uskoplje.

 

Gornji Vakuf je smješten u gornjem toku rijeke Vrbas u Skopaljskoj dolini koja je duga 27 km, a široka samo 2 km.Okružen je planinama Vranicom sa istočne i Radušom sa zapadne strane. Leži na četiri rijeke: Vrbasu, Bistričkoj rijeci, Trnovači i Krušćici. Nadmorska visina općine je od 670 do 2112m. Općina zahvata površinu od 402,7 km2. Prema popisu iz 1991. godine u Gornjem Vakufu je živjelo oko 25000 stanovnika, pretežno bošnjačke (14000) i hrvatske (10000) nacionalnosti. Gornji Vakuf je prije agresije spadao u red srednje razvijenih općina, a nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, našao se u sastavu Srednjebosanskog kantona.

Klima u Gornjem Vakufu je izuzetno pogodna za razvoj povrtlarskih kultura, a pogotovo kupusa. Klima je, radi veće nadmorske visine (za oko 100 m), blizine velikih planinskih masiva Vranice i Raduše, a time i većeg provjetravanja oštrija u odnosu na umjerenokontinentalnu klimu na području nizvodno uz Vrbas. Ljetne temperature su u prosjeku nešto niže, ljetne noći svježije i bez većih amplituda što pogoduje kupusu koji teško podnosi temperature veće od 25 C. Valja naglasiti da je i hidrološka situacija vrlo povoljna što omogućava navodnjavanje, a to je za kupus itekako značajno. Gornjevakufsko polje pruža izuzetne uslove za proizvodnju kupusa, a dovoljan je podatak da je kupusom zasijano 4000 do 5000 dunuma sto čini 10% oraničnih površina ovog područja.

Zbog svog geografskog položaja i klimatskih karakteristika Gornji Vakuf je izuzetno povoljan za razvoj turizma. Planine Vranica i Raduša oduvijek su privlačile planinare ne samo iz ovih krajeve, nego i iz čitave bivše Jugoslavije. Idealne su mogućnosti za lov i ribolov. Poznata izletišta u blizini Gornjeg Vakufa su: Prokoško jezero koje nije samo poznato po ljepoti već i po endemičnom vodozemcu tritonu, Ždrimačka jezera u čijoj se blizini nalazi prekrasan slap, Bistrička rijeka (čuveno ribogojilište), planine Vranica i Raduša, Radovina, ("planinarski raj"), te izvorišta sve četire vakufske rijeke.

MAPA GRADA

POSJETI GORNJI VAKUF

Gornji Vakuf-Uskoplje je grad i općina u Srednjobosanskom kantonu u Bosni i ...

INFO SERVIS

  • POLICIJA                        122
  • VATROGASCI              123
  • HITNA POMOĆ            124
  • BIHAMK                         1282
  • CIVILNA ZAŠTITA    121
  • INFORMACIJE            1182