Vijesti
DONJI VAKUF:"Pjesme kraj Vrbasa" - nedjelja, 18 Septembar 2016 12:12
HOR BZK "Preporod":TRADICIONALNI POHOD ... - ponedjeljak, 05 Septembar 2016 08:11
BZK "PREPOROD" G.VAKUF NA MANIFESTACIJI ... - subota, 06 Avgust 2016 13:59
HOR BZK "PREPOROD" NASTUPIO U KUPRESU - nedjelja, 10 Juli 2016 00:05

BZK "Preporod" Gornji Vakuf

"Zlato i blago u ruci tvrdice su krpa, a krpa u ruci darežljiva dobričine-zlato." ( Legenda o Ali-paši,Enver Čolaković)

    

 
Super User

Super User

Quisque interdum hendrerit molestie. Vestibulum adipiscing, tellus sit amet accumsan lobortis, Quisque interdum hendrerit molestie. Vestibulum adipiscing, tellus sit amet accumsan lobortis.
04 Oktobar 2021

U organizaciji BZK „Preporod“ Gornji Vakuf, 01. i 02.10.2021 godine održan je 13. Festival ilahija i kasida. Prva noć Festivala je revijalnog karaktera te su se u revijalnoj noći predstavili horovi: Hor BZK „Preporod“ Gornji Vakuf , Hor „Nuru Ayni“ iz Kalesije i solista Ibrahim Bilčević. U takmičarskoj noći za pobjednika Festivala nastupilo je osam horova: Hor BZK  „Preprod“  Vitez, Hor BZK „Preporod“ Vareš, Hor BZK “Preporod“ Ilijaš, Mješoviti Hor „Harmonija“ Sanski Most, Vokalni ansambl  „Srma“  Fojnica, Hor „Firdews“ Maglaj i Hor „Safir“ Živinice.

                Priznanje za najmlađeg učesnika dobio je Muhamed Mujkić, član BZK „Preporod“  Vitez dok je nagradu za najboljeg solistu osvojila Đejlana Čaušević, članica Mješovitog Hora „Harmonija“ Sanski Most. Treće mjesto na 13. Festivalu ilahija i kasida Gornji Vakuf, osvojio je Hor BZK „Preporod“ Vareš, drugo mjesto osvojio je Vokalni ansambl „Srma“ Fojnica a pobjednik Festivala je Mješoviti hor „Harmonija“ iz Sanskog Mosta.

05 Decembar 2019

U organizaciji BZK Preporod Gornji Vakuf 29. i 30.11.2019. godine održan je 12. festival ilahija i kasida „Gornji Vakuf 2019“.

Prvu noć festivala publika je mogla uživati u revijalnim izvedbama ilahija horova BZK „Preporod“ Gornji Vakuf, „BZK“ Preporod“ Ilijaš, HOR „Derman“ Sarajevo, VIS „Forte“ Donji Vakuf i soliste Nezima Memića. Druga noć je bila takmičarskog karaktera. Nastupilo je osam horova Mješoviti Hor „Harmonija“ Sanski Most, Hor „Gazi aga“ Travnk, Hor „Karadžoz begove medrese“ Mostar, Hor imama MIZ Gornji Vakuf „Mehmed beg“, Hor „Ljiljan“ Prijepolje Sandžak, Vokalni sastav „Preporod“ Vareš, Vokalni ansambl Bugojno i VIS „Merak“ Sapna. Prvo mjesto je pripalo VIS „Merak“ iz Sapne, drugo mjesto je pripalo Vokalnom ansamblu Bugojno, a treće Vokalnom sastavu Preporod Vareš.

Prema odluci žirija Mješovitom horu „Harmonija“ iz Sanskog Mosta pripala je nagrada za najbolji orkestar, dok je nagrada za najbolji scenski nastup pripala Horu „Ljiljan“ iz Prijepolja, Sandžak.

Festival je organizovan uz finansijsku pomoć Vlade SBK/KSB, Općine Gornji Vakuf-Uskoplje, Rudnika uglja „Gračanica“, AE Sigurnosti uz medijsko sponzorstvo web portala GornjiVakuf.com.

19 Novembar 2019

 

Pozivamo Vas da podržite organizaciju Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Gornji Vakuf “12.Festival ilahija i kasida, Gornji Vakuf ” i time doprinesete očuvanju i razvoju bošnjačke tradicije i kulture u Gornjem Vakufu-Uskoplju!

U Gornjem Vakufu-Uskoplju u petak, 29.11.2019.godine, počinje 12. Festival Ilahija i Kasida koji tradicionalno organizuje  Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" Gornji Vakuf.

Festival će ugostiti veliki broj horova iz cijele Bosne i Hercegovine i Sandžaka.


Svečano otvaranje festivala planirano je za petak, 29.11.2019.godine s početkom u 18:00 sati kada će biti predstavljanje horova iz BiH .

Horovi koji se predstavljaju prvu noć su:

 1. BZK „Preporod“ Gornji Vakuf
 2. BZK „Preporod“ Ilijaš
 3. Hor „Derman“ Sarajevo
 4. VIS „Forte“ Donji Vakuf
 5. Hor „Nuru-l-Islam“ Živinice


Druga noć festivala (takmičarska) subota, 30.11.2019.godine, počinje u 18:00 sati a našoj publici predstaviti će se horovi iz BiH i iz Sandžaka:

 1. Hor „Harmonija“ Sanski Most
 2. Hor „Gazi aga“ Travnik
 3. Hor Karadžoz-begove medrese“ Mostar
 4. Hor MIZ Gornji Vakuf
 5. Hor „Ljiljan“ Prijepolje
 6. Vokalni sastav „Preporod“ Vareš
 7. Vokalni ansambl Bugojno
 8. VIS „Merak“ Sapna


Cjelokupan program Festivala Ilahija i Kasida održavati će se u sali Centra za obrazovanje, sport i kulturu Gornji Vakuf-Uskoplje.

 

Cijena ulaznica je: prva noć 2KM a druga noć 3,00 KM.

 
22 Oktobar 2019

Hor BZK "Prepord" Gornji Vakuf nastupio je 19.10.2019. godine u Linzu u okviru šestog tradicionalnog koncerta "Veče ilahija i kasida 2019" kojeg organizuje Džemat Linz "Đerzelez Alija & Hrnjica Mujo", te tako još jednom po ko zna koji put predstavio Gornji Vakuf na najbolji naćin i tako u prepunoj sali u Linzu pokazao svoj kvalitet i talenat. Ovim putem zahvaljujemo se domaćinima na vrhunskoj organizaciji i na gostoprimstvu.

03 Decembar 2018

U Sali JU Centar za obrazovanje, kulturu i sport proteklog vikenda održan je 11. po redu tradicionalni Festival ilahija i kasida.

Prva večer Festivala je revijalnog karaktera te su se publici predstavili horovi:

 1. Hor „Firdevs“ Maglaj
 2. KUD „Stambol“ Novi Pazar Srbija
 3. Hor „Blagaj“ Blagaj
 4. Hor „Karadžoz-begove medrese“ Mostar
 5. Hor „Bilal“ Janja
 6. Hor BZK „Preporod“ Gornji Vakuf

U revijalnoj večeri domaćini Hor BZK „Preporod“ Gornji Vakuf su premijerno izveli svoju novu kasidu „Tri gafleta“ za koju tekst potpisuje Avdo Zec.

Druga večer Festivala je takmičarskog karaktera. Publici se predstavilo sedam horova:

 1. VIS „Forte“ Donji Vakuf
 2. KUD „Stari grad“ Ključ
 3. Hor BZK „Preporod“ Vitez
 4. Umjetnički obrazovni centar „Ansambl Selam“ Gračanica
 5. Mješoviti hor „Harmonija“ Sanski Most
 6. VIS „Merak“ Sapna
 7. Hor „En Nahl“ Tetovo Zenica

 

Žiri kojim je predsjedavala Semira Merdžanić, a koji su činili predstavnici svih horova odlučili su da nagrade dodijele:

 1. Mjesto  Umjetnički obrazovni centar „Ansambl Selam“ Gračanica – 700 KM
 2. Mjesto VIS „Forte“ Donji Vakuf – 500 KM
 3. Mjesto Mješoviti hor „Harmonija“ Sanski Most – 300 KM
 • Nagrada za najbolji orkestar je pripala UOC „Ansambl Selam“ Gračanica – 200 KM
 • Nagrada za najboljeg solistu u iznosu 100 KM pripala je Elmi Mujezinović iz Hora BZK „Preporod“ Vitez.

Na kraju obje večeri upriličeno je druženje svih učesnika Festivala.

 

MAPA GRADA

POSJETI GORNJI VAKUF

Gornji Vakuf-Uskoplje je grad i općina u Srednjobosanskom kantonu u Bosni i ...

INFO SERVIS

 • POLICIJA                        122
 • VATROGASCI              123
 • HITNA POMOĆ            124
 • BIHAMK                         1282
 • CIVILNA ZAŠTITA    121
 • INFORMACIJE            1182