Vijesti
DONJI VAKUF:"Pjesme kraj Vrbasa" - nedjelja, 18 Septembar 2016 12:12
HOR BZK "Preporod":TRADICIONALNI POHOD ... - ponedjeljak, 05 Septembar 2016 08:11
BZK "PREPOROD" G.VAKUF NA MANIFESTACIJI ... - subota, 06 Avgust 2016 13:59
HOR BZK "PREPOROD" NASTUPIO U KUPRESU - nedjelja, 10 Juli 2016 00:05

BZK "Preporod" Gornji Vakuf

"Zlato i blago u ruci tvrdice su krpa, a krpa u ruci darežljiva dobričine-zlato." ( Legenda o Ali-paši,Enver Čolaković)

    

 

BZK "Preporod" Gornji Vakuf ponovo kulturni ataše Bosne i Hercegovine

OBJAVIO 
Published: 20 Januar 2014
17818 Posljednji put obrađeno u: ponedjeljak, 20 Januar 2014 12:21
Ocjenite
(3 glasova)

Kao što je i najavljeno članovi Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" Gornji Vakuf  iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, BIH su se predstavili  pred publikom u Celju, gradu u Sloveniji.

Vrhunac druženja sa našim domaćinima imalo je svoj naziv „Bosansko sijelo“ koje se održalo  18.01.2014.godine, u 20:00 sati u prepunoj Sali Migojnice u Grižju.

Na početku programa publici se obratio Nazif ef. Topuz imam Džemata Celje  koji je otvorio program i zahvalio na velikom odazivu publike kao i glavnim gostima večeri članovima BZK Preporod G. Vakuf.  Prisutnima se obratio i Glavni imama MIZ Gornji Vakuf-Uskoplje, mag. Enes ef. Omerović, prof. koji je naglasio važnost ovakvih druženja  i pohvalio sve učesnike u programu na njihovom trudu. Publika je imala čast da posluša govor imama Karišika iz Velenja kao i  imama iz Trbovlja Mustafe Gavranović, inaće našeg sugrađanina.

Kao znak zahvalnosti na gostoprimstvu publici i domaćinima se obratio i predsjednik BZK Preporod G. Vakuf  gospodin Filan Alija, nakon ćega se predstavio i Folklorni ansambl Preporod Gornji Vakuf sa tri koreografije.

Domaćin K.D Emin je preuzeo program izvođenjem koreografija malog ali i velikog folklora.

 Ostatak revijalnog programa označio je nastup hora iz komšijskog grada Velenja sa ilahijama, te hora El-Emin Celje sa sevdalinkama. Završetak programa obilježen je razmjenom prigodnih poklona.

Oko 200 posjetilaca bilo je oduševljeno programom, nastupom i organizacijom ovog druženja i izrazilo želju da se ovakva saradnja nastavi.

Veče se nastavilo u dobrom raspoloženju,  odnosno uz izvođenje narodnih kola i sevdalinki  kojima su se pridlužila i lokalna publika  koja nije ostala ravnodušna.

Uz obostrano zadovoljstvo program se završio tačno u 2:00 sata poslije ponoći te  smo svi ponovo otišli na konak kod svojih domaćina.

Slike nastupa BZK "Preporod" Gornji Vakuf u Celju možete pogledati u Galeriji slika i na facebook stranici društva.

Da naše putovanje prođe što bolje pomogli  su: Općina Gornji Vakuf-Uskoplje, Rudnik uglja Gračanica, kao i naši privatnici: Benzinska pumpa „Esso petrol“ ,  Diskont „Bililo“ vlasnik Prijić Nasuf, Auto škola „GSL“ vlasnika hadži Ismeta Gekića.

 

Iz Celja izvještava Sutko

MAPA GRADA

POSJETI GORNJI VAKUF

Gornji Vakuf-Uskoplje je grad i općina u Srednjobosanskom kantonu u Bosni i ...

INFO SERVIS

  • POLICIJA                        122
  • VATROGASCI              123
  • HITNA POMOĆ            124
  • BIHAMK                         1282
  • CIVILNA ZAŠTITA    121
  • INFORMACIJE            1182