Vijesti
DONJI VAKUF:"Pjesme kraj Vrbasa" - nedjelja, 18 Septembar 2016 12:12
HOR BZK "Preporod":TRADICIONALNI POHOD ... - ponedjeljak, 05 Septembar 2016 08:11
BZK "PREPOROD" G.VAKUF NA MANIFESTACIJI ... - subota, 06 Avgust 2016 13:59
HOR BZK "PREPOROD" NASTUPIO U KUPRESU - nedjelja, 10 Juli 2016 00:05

BZK "Preporod" Gornji Vakuf

"Zlato i blago u ruci tvrdice su krpa, a krpa u ruci darežljiva dobričine-zlato." ( Legenda o Ali-paši,Enver Čolaković)

    

 

INTERVJU STRELJAČKI KLUB

OBJAVIO 
Published: 25 Decembar 2013
2481 Posljednji put obrađeno u: petak, 10 Januar 2014 15:17
Ocjenite
(0 glasova)

 SPORTSKI REZULTATI IZ STRELJAŠTVA

 STRELJAČKI KLUB Preporod osnovan je u augustu  2010.godine sa ciljem unapređenja streljačkog sporta na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje. Iako nemaju adekvatnog prostora za treniranje a niti dovoljno opreme, klub je u kratkom vremenu ostvario zavidne rezultate. 

 Zbog postignutih rezultata Streljačke sekcije BZK "Preporod" Gornji Vakuf razgovarali smo sa Alijom Filanom, predsjednikom BZK "Preporod" Gornji Vakuf.

"Ovo sve radimo u cilju promocije ovog sporta i uključivanja omladine u sportske aktivnosti. Nadamo se da ćemo dobiti podršku od javnosti, i da će se uključiti oni koji na bilo koji način mogu pomoći našem klubu." 

Od kada se bavite ovom sportskom disciplinom?

Još od vremena koje sam proveo u osnovnoj školi  u streljačkoj sekciji ,jačala je moja ljubav prema ovom sportu.Osnove streljaštva podučio me je tadašnji nastavnik Nikola Barnjak.  Kasnije  kroz srednju školu sam imao priliku da budem aktivan član streljačke sekcije , koja na moje žaljenje nije nikad imala za cilj aktivnije učešće na turnirima unutar bivše države. Sve se svodilo na interne aktivnosti.

Koje Vi prednosti vidite u razvoju ove sportske discipline?

Svaka sportska disciplina pomaže čovjeku u njegovom sazrijevanju i shvatanju njegove uloge u društvu, a to sve vodi boljem samopouzdanju i psiho-fizičkom razvoju. Ova vrsta sportske aktivnosti je individalna,i zahtijeva visoku samodisciplinu koja pomaže u ostvarivanju dobrih spotrskih rezultata.

Koja je ustvari streljačka disciplina kojom se Vi bavite?

Treniram i takmičim se sa vazdušnom puškom 10 m stojeći stav.

Možete li nam reći nešto više o streljaštvu vazdušnom puškom?

Kao što sam rekao ova disciplina se realizuje na daljini od 10 m, tj. strijelac i meta su udaljeni jedno od drugog 10 m.  Vazdšno oružje  se dijeli na pištolj i pušku.Vazdušne puške dijelimo na serijske puške i standard puške. Kalibar dijabole je 4,5 mm i one su uglavnom izrađene od olova ili od legura olova sa drugim metalima koje su mekše. Kvalitet dijabole i  njezina težina su često presudne u takmičarskim mečevima koji se realizuju u serijama 20 , 40 i 60 dijabola. U ovim mečevima strijelac puca po dvije dijabole u jednu metu ,osim u slučajevima kad se očitavanje vrši elektronskim putem. Rezultati u ovom kao i u svakom sportu ovise od spremnosti  strijelca i njegovih treninga tj. u kakvim se uslovima pripremao strijelac za meč, i da li koristi odgovarajuću opremu.

Kad ste spomenuli opremu, zar nije dovoljna samo vazdušna puška?

Strijelac na liniji osim puške sa kojom trenira ima na sebi i streljačko odijelo i cipele. Ova oprema mu pomaže da  sa što manje truda  tj. umora odradi meč bilo koje serije.

Da li ste u svom sportskom životu imali pomoć od nekih ljudi sa iskustvom ?

Naravno  da jesam, ustvari mnogo toga sam naučio od svog trenera Vahida Gačića, i ovu priliku koristim da ga pohvalim za sve učinjeno na ovom polju. Ovaj čovjek je svoj život posvetio sportu i prenošenju znanja na druge. Moj dragi prijatelj Vahid  poznatiji kao Car  stanuje u Donjem Vakufu, gdje sam jedan period odlazio na treninge u njihovu streljanu. Zbog životnih obaveza i više amaterskog bavljenja streljaštvom  treniranje sam stavio u drugi plan. Ponekad sa članovima našeg kluba idemo u streljanu u Donjem Vakufu. Naše kolege iz D.Vakufa na čelu sa Izetom Balihođićem uvijek nas rado ugoste u svom prostoru,a ujedno se nadam da ćemo u skorije vrijeme i mi imati priliku da im se odužimo na sličan ili isti  način.

Vi  se uglavnom takmičite u invalidnom streljaštvu, i možete li nam pojasniti koja je razlika između  invalidnog i validnog streljaštva?

Nakon dugo vremena negdje sredinom 2000 god. ukazala mi se prilika da na 5 jub Sportskim igrama RVI-a SBK-a budem u ekipi naše organizacije RVI-a. Na ovim igrama učešće su uzele sve općine našeg kantona, i ja sam na tom takmičenju uspio osvojiti prvo mjesto pojedinačno u streljaštvu. Ovo sam spomenuo iz razloga tog što nismo imali na nivou kantona streljačkog  kluba koji bi organizovao slična takmičenja. Od tada redovno učestvujem na igrama RVI-a u kantonu i niz godina sam predstavljao naš kanton tj. bio sam član naše reprezentacije na takmičenjima unutar Federacije i Države.

Da bi učestvovali na ovakvim takmičenjima morate zadovoljiti određene uslove tj. da pripadate jednoj od sportskih kategorija koje određuju propozicije samog takmičenja.

Moja grupa u kojoj pucam naziva se SH-0 ili SH-3....sa minimalnim invaliditetom.

Ukratko ću pojasniti na šta mislim tj. šta je karakteristično za pojedine kategorije.

 SH-0,  takmičar  iz  opće grupe sa onesposobljenjem i tjelesnim oštećenjem u procentu  od 20%  i više  procenata  invalidnosti.

          (Puca stojeći i bez naslona – standardni stav / normalni stav)

 SH-1,  takmičar iz  klasifikacijske grupe - donjih estremiteta; niska i visoka amputacija noge  ili obje noge, paraliza noge  i strijelac u kolkicima.

         (Takmičar iz ove  klasifikacijske grupe za  vrijeme gađanja ima pravo  da sjedi, a  može po želji da gađa  i stojeći)

 SH-2,  takmičar iz klasifikacijske  grupe – gornjih  estremiteta; niska i visoka amputacija ruke, paraliza šake - ruke…

       (Takmičar iz klasifikacijske grupe  SH-2 ima pravo  gađanja sa naslona  i stalka, uz  asistenta  i ima pravo da sjedi na okrugloj     stolici, ali nema pravo korištenja ostatka druge ruke. Može gađati i stojeći po želji. Stalak, naslon i stolica moraju   biti po pravilima  Međunarodne streljačke organizacije  i Pravilima ovog Saveza)

Spomenute grupe mogu da pucaju serijskom i standard vazdušnom  puškom 4,5 mmm.

Nadam se da sam vam približio sliku tj. uspio pojasniti karakteristike streljačkih grupa u invalidnom sportu. Kategorija kojoj ja pripadam SH-O ili SH-3 nije međunarodno priznata i ona se koristi na nivou Bosne i Hercegovine. Ova kategorija zadovoljava standarde validnog  streljaštva i može da se takmiči i na takmičenjima sa osobama bez ikakvog invaliditeta tj. najjednostavnije rečeno puca se stojeći bez naslona  ( bez sjedenja) na daljini od 10 m.

Možete li nam nešto reći o Vašem uspjehu odnosno rezultatim u proteklom periodu?

Protekli period mogu reći mog amaterskog streljaštva pomogao mi je da upoznam mnogo dobrih sportista,  ujedno sam ponosan što sam učestvovao u osnivanju našeg kluba „Preporod“. Ovom prilikom bi želio pohvaliti svog sportskog kolegu Crnicu Ilijaza koji takođe u svojoj kategoriji SH-2 ima zapažene rezultate kako na domaćem ternu pa tako i u inostranstvu. Rezultati i medalje koje sam osvojio su potvrda moje želje, i nade da se ovaj sport razvija na području naše općine pa tako i naše drage Bosne i Hercegovine.

Ostvareni rezultati pojedinačno u periodu 2000 – 2012 god.:

1 mjesto na   V jub Sportskim igrama RVI-a SBK-a 2000 god. u Gornjem Vakufu

1 mjesto na   VI Sportskim igrama RVI-a SBK-a  2001 god . u Donjem Vakufu

1 mjesto na XVII  Sportskim igrama RVI-a SBK-a u Vitezu 2012 god.

 

2 mjesto na IX  Sportskim igrama RVI-a SBK-a u Vitezu 2004 god.

2 mjesto na XIII  Sportskim igrama RVI-a SBK-a u Travniku Bilalovac 2008 god.

2 mjesto na XV  Sportskim igrama RVI-a SBK-a u Gornjem Vakufu 2010 god.

2 mjesto na XVI Sportskim igrama RVI-a SBK-a u Donjem Vakufu 2011 god.

 

3 mjesto na VII  Sportskim igrama RVI-a SBK-a u Bugojnu 2002 god.

3 mjesto na XII  Sportskim igrama RVI-a SBK-a u Kaćuni   2007 god.

3 mjesto na XIV Sportskim igrama RVI-a SBK-a u Travniku 2009 god.

 

2 mjesto Prvenstvo BiH u Zenici 2007 god.

2 mjesto Prvenstvo BiH u Zenici 2008 god.

 

1 mjesto na Sportskim igrama RVI – a BiH u Bihaću  2007 god.

Kup F BiH :

1 mjesto Kup F BiH  u D.Vakufu  2007 god.                          

3 mjesto Kup F BiH  u D.Vakufu  2005 god.

3 mjesto Kup F BiH  u D.Vakufu  2006 god.

Pozivni turniri:

Banja Luka  22.04.2008   god.     4 mjesto

Trebinje     16.02.2008    god.     4 mjesto

Nešto za kraj!

Kraj ovog intervjua treba bi da bude nada za  pravi početak širenja ovog sporta na nivou naše općine pa tako i države.  Nadam se da ćemo ubrzo pronaći optimalne uslove za smještaj naše streljane i da napokon treniramo u našem gradu. Ovo sve radimo u cilju promocije ovog sporta i uključivanja omladine u sportske aktivnosti.

Nadamo se da ćemo dobiti podršku od javnosti, i da će se uključiti oni koji na bilo koji način mogu pomoći našem klubu. 

 

INTERVJU VODILI Fatmir-Faćo Milanović i Edin Čaušević

Video

 

MAPA GRADA

POSJETI GORNJI VAKUF

Gornji Vakuf-Uskoplje je grad i općina u Srednjobosanskom kantonu u Bosni i ...

INFO SERVIS

  • POLICIJA                        122
  • VATROGASCI              123
  • HITNA POMOĆ            124
  • BIHAMK                         1282
  • CIVILNA ZAŠTITA    121
  • INFORMACIJE            1182